Vanilje er blevet en meget dyr ingrediens i vores madlavning og det skyldes bl.a. at den ægte vanilje pt. er blevet meget eftertragtet at bruge, hvor førhen f.eks. USA har brugt en kunstig vanilje, men også at der er en masse naturkatastrofer, som tyfoner og oversvømmelser  i de egne hvor vanilje bliver dyrket. 

80% af vanilje dyrkes på den smukke, men afsides afrikanske ø Madagaskar, som ikke bare ligger under for vejret, men også  den store efterspørgsel. Resten af vaniljen kommer bl.a. fra Caribien. Vanilje stammer fra orkideplanten og planten tager op mod 5 år inden den blomstrer første gang.

Med kombinationen af alle disse omstændigheder, så er prisen på vanilje næsten lige så høj som prisen på sølv pt. Ægte vanilje er steget i kilopris fra 125 kr. til 3.260 kr. over de sidste fem år.  Det er intet mindre end en stigning på 2900%.

Når du køber vaniljesukker, så er indholdet af ægte vanilje meget lille, ca. 1%. Resten af ingredienser ingredienserne i vaniljesukker er primært sukker og så vaniljearoma vanillin.

Du kan også købe vaniljepulver, som er vaniljekorn og vaniljestangen der er tørret og pulveriseret. Det er nemt at bruge og mere økonomisk da hele vaniljestangen udnyttes til det.

Men med priserne på det niveau som de er nu, så synes jeg du skal have et tip til hvordan du selv kan udnytte hele vaniljestangen, når du har brugt kornene til madlavning.  Det er nemlig synd og skam at smide den ud, fordi det er rigtig meget smag og duft tilbage i den.

Gem dine vaniljestænger, klip dem i 2-3 cm. lange stk., og lad dem ligge til tørre på køkkenbordet. Når de er tørre efter et par dage, kommer du vaniljestykkerne i en ren kaffekværn sammen med én spsk. rørsukker. Sukkergranulatet gør det nemmere at pulverisere vaniljestængerne i kværnen.

Blend det i nogle minutter til det er pulveriseret. Du kan godt undlade rørsukkeret, så du har rent vaniljepulver, men så bliver det ikke så fint. Når du har pulveriseret vaniljestangen, kommer du det på små rene krydderiglas. Der er også fint som en sød, lille værtindegave. Vil du gerne bare have den nemme udgave, så findes der også små kværne med tørrede vaniljestænger i dit lokale supermarked.

Vaniljen er heller ikke kun et krydderi til desserter. Den går smukt sammen med f.eks. and i denne her langstidstegte andeopskrift, hos råsyltede græskar eller prøv næste gang at du laver en salat med en olie-eddike-dressing at komme vaniljekorn/pulver i. Det smager dejligt, og er et frisk pift til de ellers mere sædvanlige dressinger.

Vil du hellere have forslag til hvordan du bruger vaniljen i de mere krydrede og pikante retter? Så har vi en lille ideliste ovre på vores facebook HER.

 

Tilmeld dig vores køkkenskriverier

Få lækre opskrifter og gode tips til køkkentjanserne i din indbakke.

Tak. Så er du næsten klar. Tjek din email og bekræft din tilmelding.