Er du i tvivl om hvad du kan fryse ned?

Udnyt madrester og gør madlavningen nemmere i hverdagen. Spar oven i købet penge på det. Der er mange ting du nemt kan fryse ned, og bruge på et senere tidspunkt. Madværkstedet har her samlet en mindre guide.

Småkagedej

Næste gang du vil lave småkager, så lav en ekstra portion dej.  Rul den rå, ekstra dej til pølser i en passende størrelse af den småkage du vil lave. Pak den ind i husholdningsfilm eller folie og dernæst med en frysepose om.

Fryser du dejen ned sådan er den rigtig nem at opbevare, og endnu nemmere at tage op af fryseren, hvis du får gæster eller bliver lækkersulten. Skær dejen ud med kniv, brødmaskine eller hvad du nu foretrækker, mens dejen stadig er kold. Så er det bare ind i ovnen med småkagerne bagefter. Dejen kan holde sig minimum 3 måneder.

Brøddej, pizzadej og tærtedej

Når man har travlt i hverdagen, er det bare ekstra fedt at man i en hurtig vending kan tage dej op af fryseren, og hurtigt fikse kan lave en tærte, pizza, pølsehorn, pitabrød, boller o. lign.

Lav dejen som du plejer, lad den hvile i ½ time, og pak den så ind i film og fryseposer. Når du skal bruge den, så tø den op i køleskabet. Hæveevnen falder efter frysning, da nogle af gærcellerne dø under frysning, så det er vigtigt du bruger frisk gær, og ikke tørgær til dejen. Dejen holder sig fint frosset op til tre måneder.

Du kan også forme dejen inden du fryser den og så pakke det i poser når den er frosset.
Du kan også fryse brød bagt på natron, bagepulver, samt gær du har i overskud.

Brødrester

Put dit overskud af brød i fryseren. Både rugbrød og alm. hvidt brød kan kommes i fryseren til senere brug, så det ikke når at blive dårligt, hvis du har købt mere end du har brug for. Skær det gerne i skiver inden du fryser.

Ellers kan ekstra brød bruges til brødchips. Rugbrød kan laves til øllebrødschips.

Rundstykker, flutes, boller kan laves til brødchips ved at skære det papirstyndt og riste det i ovnen med olie, salt og evt. krydderier efter lyst. Mange italienske opskrifter udnytter daggammelt brød, så find inspiration i det sydlandske køkken, eller lav det til rasp til panering og i andet brødbageværk. Der er mange italienske opskrifter hvor man udnytter daggammelt brød.

Rå kagedej

Vil du gerne kunne lave en nybagt kage i en hurtig vending, så kan du fryse kagedejen ned i en bageform, lade dejen tø op i køleskabet natten over og så bage den som du ellers ville.  Det er nemt, lækker og så dufter det dejligt i huset når gæsterne kommer.

Nødder, frø og kerner

Nødder virker uforgængelige, men de kan hurtigt blive harske, og ikke værd at spise. Hvis du har et stort parti, så kan det altid betale sig at opbevare dem i fryseren til senere brug. Bare frys dem ned efter dit behov. Hvad enten de er ristede, stødte l eller bare rå, så holder de sig fint i fryseren. 

Planteolier og smør

For at undgå olier eller smør bliver harsk, så frys dem ned. Olien i glasflaske og smør i en frysepose. Så er det lige til at tø op i køleskabet når det skal bruges.

Frysetemperaturen hos olier er variabel efter olietyper, men generelt skulle alle olier være frosset ved -12°. Du kan også putte friske urter i olie og fryse det ned i isterningebakker, for nem tilsætning til mad, og længere levetid på urterne. 

Ost og fløde

Rester af ost fra morgenbordet eller de små endestykker, som er umulige at skære, kan sagtens fryses. Kom hele rester i en frysepose, og frys dem ned. Når du har en god portion så kan det hakkes på en foodprocessor og fryses ned i fryseposer igen. Lav evt. din egen yndlingsosteblanding. Kan bruges til pizza, lasagne, tærter o.l.

Fede oste, som bl.a. gorgonzola, kan også sagtens fryses til pizza og sovse. Har du rester af fløde, så frys dem ned i isterningebakker, så det er potionsanrettet til næste gange du skal bruge lidt i maden.

Bløde oste som hyrdeost, smøreost og ricotta er dog ikke særligt velegnede til frysning. De fleste oste kan fint fryses i 6 måneder. Fryser du hele oste, så skær dem dog i blokke på 250-500 g. og vær bevidst om de muligvis smuldrer når de bliver tøet op.

Peberfrugter og chili

Står du med en overflod af peberfrugter, så kan de sagtens fryses nede. Også hvis det bare er smårester fra en enkelt peberfrugt.  Det samme gælder også for dine chilier, hvad enten de kommer fra planten i vindueskarmen eller fra supermarkedet. Frysning af chili bevarer også styrken godt.

Den nemmeste og mest praktiske måde er at vaske dem rene, dup dem tørre med køkkenrulle, skær i passende stykker, og frys ned i fryseposer. Hvis det bare er rester du løbende fryser ned, så put dem i en plastikbeholder der nemt løbende kan åbnes.

Saml sammen til du har nok til en ret. De kan fint holde sig op til 12 måneder i en lufttæt beholder eller pose, og kan bl.a. bruges til ajvar, supper, pesto og sovs.

Bananer 

Bananer bliver ofte købt hjem i større bundter, men der er ingen grund til at smide dem ud, hvis de når at blive overmodne, inden de er blevet spist. Modne og overmodne bananer er perfekte til en smoothie, men også gode til f.eks. banankage og muffins.

Hvis du vil fryse dem til senere brug, så skræl dem, skær dem i stykker på max 5 cm. og kom dem i en frysepose. Sørg for at fordele stykkerne relativt fladt, i stedet for i en bunke når du fryser dem. Så er det nemmere at brække dem af du skal bruge, hvis du kun skal bruge et par stykker senere hen. De burde nemt kunne holde sig i op til 3 måneder. 

Avocado

Avocadoer er en tricky frugt. Det kan næsten synes at tidspunktet mellem at være umoden og overmoden, kun efterlader et par timer at bruge dem i den helt perfekte stand i. Når du at fange dem i den perfekte stand, og har du flere af dem, så frys dem ned!

De holder sig ikke lige så perfekt pæne, som før du fryser, men smagen er præcis som de skal være.

Tag din avocado ud af skrællen, skær den i stykker og frys så ned i en lufttæt pose eller beholder. Så er den perfekt til at bruge i smoothie, guacamole og kager. Har du allerede lavet guacamolen kan den sagtens også fryses ned. Er din avocado allerede most, så bland lidt citronsaft i og frys ned.

Det er ikke altid man når at bruge sine avocado når de lige er optimale modene. Så når du ikke at bruge dem inden de bliver brune, så kan du tage dem ud af skrællen og komme dem i en frysepose hvor du presser al luften ud af inden du lukker posen. Herfra kan du bruge dem i smoothies, til guacamole og i kage. Du kan også mose avocadoen og blande dem med citronsaft og fryse det i bøtter. En avocado holder sig moden i køleskabet i 3-5 dage, og 3-6 måneder frosset.

Friske krydderurter

Tit når man får købt et helt bundt krydderurter, så får man ikke brugt det hele. Selvfølgelig er der mulighed for at du kan plante dem i vindueskarmen, hvis det er en af det krydderurter, som kommer i potter. Men hvis du ikke vil bruge pladsen eller ikke husker at vande, kan du fryse de friske urter ned, før det bliver slattent og trist.

Skyl det, dup det tørt mellem nogle stykker køkkenrulle, hak det i passende stykker og frys det ned i fryseposer eller små plastbeholder. En nem måde at opbevare det i små plastikbeholdere, er at fryse det i isterningebakker, så det allerede er portionsopdelt til en anden gang.

De fleste grønne krydderurter som dild, persille, purløg, estragon, basilikum, koriander og mange andre kan bruges. Selvfølgelig bliver urterne ikke lige så sprøde efter de er optøet, men den friske smag, og den gode energi i dem er velbevaret. Kan sagtens holde sig mindst en måned. Hvis du vil fryse urter i længere tid, så frys dem i olie, som nævnt tidligere.

Bouillon og fond

Når du koger kød og grøntsager, så brug alt det gode fra dem, og kog videre på skroget fra kødet. Det giver en lækker, hjemmelavet bouillon, som kan tilpasses lige præcis efter hvordan du foretrækker den. Du kan også sagtens lave en fond ud af det, og så bruge det til supper og gryderetter.

Bouillon og fond holder sig i køleskabet 3-4 dage, men da der ofte er mere end man kan nå at bruge på den tid, så hæld det i plastikbeholdere og put dem i fryseren. Foretrækker du at bruge plastikposer til at fryse i, kan de sagtens også bruges.  Frossen bouillon og fond holder sig nemt 4-6 måneder i fryseren.

Fuldkornsmel

Fuldkornsmel indeholder kimet fra kornet, så derfor harskner melet desværre hurtigere end almindelig raffineret mel. Du kan forlænge levetiden på fuldkornsmel, ved at opbevare det køligt mellem 5°-10° grader, og altid i en lufttæt beholder. Mel kan også sagtens fryses, men bare køligt burde gøre det.

Rødder

Vi bruger efterhånden en del rødder til madlavningen, som vi ikke nødvendigvis skal bruge det hele af til én ret. Så står du med rester f.eks. af ingefær, gurkemeje eller peberrod, så frys dem ned hele. Ingefær kan også rives eller skæres i passende stykker inden. Sørg for de er tørret helt fri for evt. vand inden du fryser.

Herefter er det nemt at tage op og skrælle, hvorefter de kan hakkes eller rives inden de tør helt op. Så kan de bruges i sovse, juice, smoothies o. lign. Pga. vandindholdet i peberrod, så bliver den lidt mere blød efter optøning, så skræl den inden du fryser, så er den meget nemmere at rive bagefter.

 

Tilmeld dig vores køkkenskriverier

Få lækre opskrifter og gode tips til køkkentjanserne i din indbakke.

Tak. Så er du næsten klar. Tjek din email og bekræft din tilmelding.