tomaterSelv om tomater, som egentlig er en frugt, har et vandindhold på over 90%, så indeholder tomater en masse gavnlige phytokemikalier (plantestoffer) og vitaminer som C-vitaminer, K-vitamin, folat og mineralet kalium.

Derfor kan tomater mindske risikoen for kræft, modvirke at blodkarrene ældes og at vi rammes af hjertesygdomme, slagtilfælde, hukommelsestab og impotens, samt forhale rynkedannelse pga. lycopen og beta-caroten som også kan omdannes til A-vitamin i kroppen. Derudover virker lycopen og beta-caroten også som et indre solfilter for vores hud. Det kræver dog at du spiser det jævnligt igennem mere end 3 måneder, for at det ophober sig i huden hvor det kan gøre sin virkning mod de skadelig UV-stråler.

Lycopen

Det gavnlige fytokemikalie, lycopen, som sidder primært i skrællen på frugter, har virkning som et antioxidant der beskytter vores celler mod de frie radikaler der modvirker aldersbetingede sygdomme og livsstilssygdomme. Andre frugter som vandmelon, papaya, abrikos, blodgrape og blodappelsiner indeholder også lycopen. Modsat mange andre antioxidanter så tåler lycopen opvarmning. Opvarmningen gør også at lycopen bliver mere tilgængeligt og det frigives i større mængder. Mange phytokemikalier kræver også fedtstoffer for at blive optaget optimalt i kroppen.

Fytokemikalierne har altid en synergieffekt, det vil sige, at de forstærker hinanden. Det indebærer, at tomatens andre vigtige fytokemikalier er nødvendige for at give lycopen den fulde effekt. Derfor er det altid bedre at spise den hele tomat frem for at spise lycopen og beta-caroten som kosttilskud.

Men gå efter at spise tomater i sæsonen hvor de er solmodnet og har vokset i naturlig jord med næringsstoffer i, i stedet for at have vokset i inaktive vækstmedier som fx rockwool og lecasten. Gå efter de danske eller økologiske. Uden for sæsonen, så er det nemt at vælge tomater på dåse og tomatpure til vores daglige madlavning.

Tilmeld dig vores køkkenskriverier

Få lækre opskrifter og gode tips til køkkentjanserne i din indbakke.

Tak. Så er du næsten klar. Tjek din email og bekræft din tilmelding.