Jeg har forsøgt at lave et rugbrødslignende brød, som kan bruges til børnenes madpakker som sandwichbrød. Det er nemt at lave og kræver ikke flere dage inden det er klar. Jeg har brugt svedjer-rug fra Aurion, da det er mere mild og rund i smagen. Det er en meget gammel kornsort fyldt med smag og næring. Den kræver dog noget hvedemel, da svedjer-rugen ellers godt kan blive klægt i krummen.

8 dl vand eller kærnemælk
15 g gær
1 spsk. havsalt
650 g rugmel – gerne svedjer rug
200 g urhvede – ølandshvede, spelt, kamut, emmet og lignende
50 g solsikkekerner
50 g græskarkerner
50 g hørfrø
50 g chiafrø eller sesamfrø

1 rugbrødsform (2½-3 liter)

Rør gæren ud i kold vand eller kærnemælk. Kom alle kernerne i og rør rundt. Lad det stå et kvarterstid og suge vandet til sig. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og ælt dejen til en ensartet masse, og gerne på røremaskine i 10 min. Dejen skal være sammenhængende og fast, men forsat være klistret og fugtig.
Kom al dejen i en smurt rugbrødsform. Eva Trio´s professionel er super god. Slipper altid. Kom film om formen og stil den i køleskabet i 12-24 timer. Tag den ud af køleskabet og stil den på køkkenbordet til du kan se at brødet er hævet op til kanten af formen. Bag brødet på nederst rille ved 250 grader i 5 minutter og sku ovnen ned til 180 grader og bag brødet færdigt i ca. 60 minutter, til det har en kernetemperatur på 98 grader. Check med et stegetermometer. Tag brødet ud af formen og lad det afkøle på bageristen.
Vent med at skære brødet til dagen efter. Bag evt. to brød og kom det andet i fryseren.
Jeg kommer nogle gange en spsk. brændenældepulver og tangpulver i for at tilføre ekstra basisk mineraler.

Tips
En årsag til at brødet kan blive klægt er at dejen ikke har været sur nok. Der findes et par ting, du kan gøre for at nedsætte risikoen for at krummen bliver klæg: Prøv at komme lidt ekstra surdej i dejen, at erstatte noget af vandet i din opskrift med kærnemælk eller bytte noget af rugmelet ud med hvedemel. De tre ting nedsætte risikoen for at man får en klæg midte i rugbrødet.

Tilmeld dig vores køkkenskriverier

Få lækre opskrifter og gode tips til køkkentjanserne i din indbakke.

Tak. Så er du næsten klar. Tjek din email og bekræft din tilmelding.