Oliven og olivenolie for sundheden og sjælen

Olivenolien er ikke bare en planteolie. Det er en olie med rigtig mange gode genskaber.  Vi bør vælge vores olivenolie med omtanke for at udnytte den bedste smag og egenskab, som er til gavn for både helbredet og ganen. Lige nu vælger de fleste af os nok olivenolie, som vi for 30 år siden, valgte rødvin, da vi blot tog en rødvin ned fra hylden uden at tænke over kvaliteten. Nu er vi meget bevidste om, at der er stor forskel på rødvin, og det er jeg også overbevist om, at vi vil blive med valget af vores olivenolie. Der er stor forskel på smag og kvalitet og sundhedsmæssige egenskaber. Og pris og kvalitet hænger ofte sammen.
Når du kommer hjem med din olivenolie, så smag på den og smag, om den er kraftig eller mild i smagen. For der er forskel på smagen og alt efter, om det er en kraftig olivenolien eller mild, så bruges den forskelligt i madlavningen. Kraftig olivenolie til kraftig mad og mild olivenolie til mild mad.

Kvaliteten af olien

Kvaliteten af olien har med type af presningen (koldpresning, kemisk eller mekanisk, 1., 2., og 3 presning osv.) at gøre, syreindholdet og harskningsgraden. Jo mere skånsomt, olien er presset, jo finere er olivenolien, og jo flere plantestoffer og næringsstoffer vil der være i olivenolien efter presningen.

Oliven og olivenolie er rig på plantestoffer, plantesteroler (plantehormoner), E-vitaminer, antioxidanter. Det er en meget basisk madvare. Den er rig på enkeltumættede fedtsyrer og lav på de mættede og flerumættet fedtsyrer, hvilket giver den de gavnlige egenskaber til vores madlavning. Den er gavnlig over vores salater og grøntsager, til brød og i brødet, til svag stegning og ovnbagning.

Forskning viser, at olivenolie har gavnlige effekter på bl.a. hjertet og kredsløbet og dermed slagtilfælde, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol, øjensygdomme, knogleskørhed, alzheimer og hukommelsen, slankende, inflammation og betændelse i kroppen.
Nogle af de gavnelige effekter opnås ved at indtage 3 spsk. ekstra jomfru olivenolie af en god kvalitet dagligt.

Tilmeld dig vores køkkenskriverier

Få lækre opskrifter og gode tips til køkkentjanserne i din indbakke.

Tak. Så er du næsten klar. Tjek din email og bekræft din tilmelding.