[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Lad fantasien slå sig løs i vinterens grøntsagsskuffe

Vi er ved at være sidst på sæsonen med vinterens grøntsager, og vi glæder os til at der kommer nye danske grøntsager i butikkerne, i de kommende forårsmåneder.

Her er lidt inspiration til hvordan du kan pimpe din salatskål med vinterens rodfrugter og andre af årstidens grøntsager. Her i den kolde vinter har jeg det sådan, at jeg har mest lyst til de mere varme og tunge salater, end om sommeren, hvor de lette og kolde salater er langt mere fristende.

Personligt synes jeg synes det kan være kedeligt i længden kun at lave de kolde råkostsalater, så derfor skal I have lidt input til hvordan I kan kombinere noget tilberedt og noget råt i samme salat. Ud over variationen, så er det er også en smart måde at få brugt grøntsagerne hvis du kun har få tilbage, af forskellige slags, eller at de er ved at være lidt kedelige at se på.

 

Salatskålens mangfoldighed!

  • For at fremhæve smagen i rodfrugter (bl.a. gulerødder, rødbeder, knoldselleri, pastinak og persillerødder) kan du gourmet-salte grøntsagerne ved at drysse lidt salt og sukker på. Brug f.eks. farinsukker eller lys/mørk muscovadosukker. Dette tilføjer nuancer af lakrids, tobak og chokolade, hvorimod almindelig hvid sukker kun tilføjer sødme
    • Tilsæt sukkeret ca. 15 min. inden det kommer i ovnen, så det når at trække ind og rigtigt fremhæver grøntsagernes egen smag. Først herefter kommer du olie på. Kommer du olien på inden, forhindrer du smagen i at trække ordentligt ind
    • Rodfrugter kan bages ved både høj og lav varme. Langtidsbagning vil gøre rodfrugterne mere søde, hvis du bruger 150 grader i stedet for 225 grader
    • Du kan også bage eller stege rosenkål, blomkål og broccoli. Husk at bruge stokken, den smager dejligt bagt, og giver gode fibre. Kål må gerne få noget ”stegeskorpe”, da dette giver noget mere smag. Steg/bag kålen ved 225-275 grader i 10-15 min
  • Spidskål, julesalat, hjertesalat kan også sagtens bages. Skær et spidskål i halvt eller kvart, drys med krydderi, salt, peber, hvidløg, olie, citronsaft, bag det ved 225 grader, til den er mør, sprød og gylden/brændt på toppen, uden den er blevet slatten.

Server den hel eller skær den ud i skiver og kom den i salatskålen. Drys til slut med flagesalt og revet citronskal

  • Bagte rødløg, alm. løg, forårsløg og porre bagte i ovnen smager fantastisk!

Løg bliver lækkert søde, når de bliver bagt med skal på. Til sommer kan de sagtens komme på grillen med skal, så de ikke bare får sødmen, men også røgen.

Når de er helt bløde kan du lige skære bunden af og så presse løget ud af skallen. Put dem i salaten bagefter, eller oven på grillkødet.

Andet der med fordel kan bages er:

  • Peberfrugt
  • Bladselleri
  • Hvidløg
  • Tomater
  • Champignon
  • Squash
  • Chili
  • Blommer
  • Æbler
  • Pærer

Brug dine grøntsagsrester kreativt – det giver ikke bare lækker variation ved spisebordet, men du undgår også madspild!

Brug fantasien, udfordr de gamle opskrifter – simpelthen LEG i køkkenet!

Bag dine grøntsager i ovnen, og lad dem køle ned. Når de er kølet ned, blander du dem så med frisk salat og/eller andet bladgrønt som grønkål, friske grøntsager, rødløg, (rå OG bagte løg i samme salat, komplimenterer hinanden rigtigt godt! ), ristede kerner og frø, revet citronskal, ristet kapers, feta, tørrede frugter eller revet peberrod,

Lav en frisk, delikat dressing af ting som olie, eddike, sennep, chili og hæld over.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”3370″ img_size=”medium”][vc_message]Bagte rødbeder (sukkersaltet, soya, balsamico eddike, olivenolie) og rødløg. Blandet med fint snittet grønkål og tranebær og drysset med ristet græskarkerner, dressing, rå rødløg, feta og til sidst friskrevet citron. Smager også godt dagen efter.[/vc_message][vc_single_image image=”3368″ img_size=”medium”][vc_message]Bagte rødbeder, gulerødder i tre farver, bladselleri, rødløg, chili.[/vc_message][vc_single_image image=”3371″ img_size=”medium”][vc_message]Bagte rodfrugter blandet med rucola, salat og ristet sesam og en granatæbleeddike dryppet over.[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

Tilmeld dig vores køkkenskriverier

Få lækre opskrifter og gode tips til køkkentjanserne i din indbakke.

Tak. Så er du næsten klar. Tjek din email og bekræft din tilmelding.