Vi har efterhånden store udvalgsmuligheder når det kommer til salt. Alt fra bordsalt over havsalte og urtesalte til stensalte. Det kan være noget af en jungle at finde rundt i , og der er stor prisforskel på den salt, man køber i butikkerne fra under 10 kr./ kg, og på dem der når helt op til 800 kr./kg.

Hvorfor er der denne forskel på disse produkter, når det i bund og grund bare drejer sig om NaCl – natriumklorid også bare kaldet salt?

Er der smagsforskel og kvalitetsforskelle, der gør prisforskellen tydelig?

Er der forskel på hvordan du bruger dem?

Bordsalt, havsalt, stensalte – hvad skiller dem ad?

Bordsalt

Alm. salt bliver også kaldet bordsalt, og har gennemgået en raffinering der fjerner alle mineraler og urenheder. Bordsalt indeholder fra 97,5 til 99,9% natriumklorid (NaCl), tilsætningsstoffer, såsom antiklumpningsmiddel (enten aluminiumsilikat (E559) eller natriumferrocyanid (E535) og er også blevet tilsat jod. Bordsalt indeholder ingen naturlige mineraler. I 2000 blev det vedtaget at tilsætte jod til både det danske husholdningssalt og brødsalt, da jodmangel blandt danskerne var ofte forekommende inden.

Havsalt

Uraffineret havsalt indeholder ca. 87% natriumklorid og 16% mineraler, svarende til ca. 92 forskellige mineraler, såsom calcium, magnesium, svovl, selen, silicium, brom, fosfor og vanadium, samt forskellige sporstoffer. Mineralerne og sporstofferne virker som bl.a. elektrolytter i kroppen, hvilke spiller en vigtig rolle både for cellernes stofskifte og nervesystemets virke. Uraffineret salt indeholder allerede jod, så det bliver ikke tilsat. Her i Danmark hører vores sydesalt bl.a. ind under havsalten.

Himalayasalt

Himalayasalt og andre stensalte, bliver høstet ved minedrift. Himalayasalten kommer fra verdens 2. største saltmine beliggende i Pakistand, og det som giver himalayasaltet dens smukke lyserøde farve er sporstoffer af jernoxid.

Himalayasalt også temmelig høj i indeholdet af jern, magnesium, kalium, chlorid, fosfor og kalium, samt har det en kende lavere indhold af natrium end alm. salt har.

Foruden jernoxid, så indeholder saltet også andre sporstoffer, som er vigtige for vores helbred, hvoriblandt flourid, selen, kobber, zink og selvfølgelig også jod. 

Kvalitet og udvindelse

Overordnet findes der tre måder, hvorpå salt udvindes:

  • Havsalt – havvand indlemmes i lavvandede bassiner, så solen kan fordampe vandet, og saltet kan ”høstes”. Som en lidt mere lokal specialitet af havsalten, har vi her i Danmark sydesalt, som vi kender fra Læsø, hvor store jernpander med saltvand varmes op over ild. Når vandet fordamper, dannes der saltkrystaller på vandoverfladen, som opsamles.

  • Stensalt – saltet brydes ud af saltaflejringer ved minedrift f.eks. himalayasalt.

  • Vakuumsalt/kogesalt/bordsalt – salt fra en salthorst eksempelvis ved Mariager Fjord skylles ud af salthorsten og inddampes til salt under tryk. Salten renses for urenheder og mineraler, så det bliver fint og ensartet hvidt, og renheden af NaCl kommer op på ca. 99%.

Sammenligning af mineraler i salt

Natrium Jern Magnesium Kalium Calcium
Bordsalt 39,1% <0,01% <0,01% 0,09% 0,03%
Havsalt 38,3% <0,01% 0,05% 0,08% 0,16%
Himalayasalt 36,8% 0,004% 0,1% 0,28% 0,16%

Uraffineret salt, hvordan bruges det bedst?


Der er forskellige typer af uraffineret salt. Smag, farve og indhold afhænger af, hvor og hvordan de er høstet – og hvordan du bruger det. Du burde ikke kunne ikke smage forskel på om du har brugt det ene eller det andet i kogekartoflerne, men til gengæld kan din krops celler kende forskel på det, og måske har dette en betydning for blodtrykket.

Så brug en god havsalt til at salte din maden med og drys den gode gourmetsalt, sydesalt eller Himalayasalt oven på bøffen og ægget. Strukturen på saltet har nemlig en betydning for opfattelse af smagen.

 

Vidste du…?

At cornflakes indeholder ca. samme mængder salt som chips?

Alt efter mærke kan cornflakes indeholde 1-1,3 g. salt pr. 100 gram.

Chips indeholder også – alt afhængig af type – omkring 1-2 gram salt pr. 100 g.

Tilmeld dig vores køkkenskriverier

Få lækre opskrifter og gode tips til køkkentjanserne i din indbakke.

Tak. Så er du næsten klar. Tjek din email og bekræft din tilmelding.