Kombiner denne lækre and med et wildcard som bagt rabarber!

Anret bagt rabarber i en lækker rabarbersalat med masser af friskrevet peberrod, kartofler og rustik urtesalat med rapsolie, samt et velstegt andebryst i skiver. Server den med masser af friskrevet peberrod til.

Efter madkurserne, står jeg ofte med råvarer i overskud, og de skal selvfølgelig ikke gå til spilde. Så med udgangspunkt i dem, får jeg åbnet op for en del eksperimenter med overskudsråvarerne, og hvad der nu ellers gemmer sig i mit køleskab og skuffer.

Jeg ELSKER peberrod, men man løber hurtigt tør for de mere almindelige opskrifter at bruge det i, men da jeg efter et kursus havde nogle smukke rabarbere tilbage – de samme rabarbere som springer frem i haverne nu, som noget af det første vi kan høste -kom den spontane ide til at prøve dem i kombination med min peberrod.

Og den ide var hverken halvt eller helt skidt! Syrligheden står perfekt til peberrodens snert.

Friske peberrodsfakta:

  • Peberroden er en urt og er god til fisk, fjerkræ, oksekød, i salater, flere grøntsager som rødbeder, i kolde og varme sauce, og mange andre steder hvor man vil tilføre et skarpt pift.
  • Det som giver peberroden dens stærke smag er pga. sennepsolien, som virkelig kan rykke i næseborene. Vi kender også denne styrke fra wasabi, som er japansk peberrod.
  • Peberrod skal høvles eller rives frisk ellers bliver den brun. Hvis den bliver varmet op og koger, så forsvinder smagen. Peberrod kan fryses og så kan den rives frosset.

Peberrod og din mave:

  • Peberrod er det nordiske ingefær, naturens egen antibiotikum.
  • Der er sennepglykocid (sennepsolien) der er det aktive stof og det har en stor række sundhedsegenskaber.
  • Det er tidligere blevet brugt mod bl.a. infektionssygdomme og skørbug, da peberrod indeholder 3 gange så meget C-vitamin som citron. Er du forkølet eller har influenza, så prøv en drik med peberrod, hvidløg, citron og honning.

Opskrifter

Bagt rabarber med peberrod
Ingredienser
  • 6 mellemstore rabarberstilke - eller 12 spæde
  • 2 stk. rødløg - i fine både
  • 3 spsk. honning - kan variere alt efter hvor syrlige rabarberne er
  • 2 spsk. eddike - f.eks. hindbæreddike, solbæreddike, hyldeblomsteddike el. lign.
  • 1 knivspids salt
  • peber - efter behov
  • friskrevet peberrod - efter behov
Sådan gør du
  1. Rengør og skyl rabarberstilkene. Pas godt på bunden af rabarberne, da det er her det meste af smagen sidder i. 

  2. Skær dem i lange strimler på langs af stilken eller i 2-3 cm stykker. Skær rødløget i fine både. Vend rabarber, rødløg, honning og eddike godt sammen i et fad. 

  3. Smag til for sødme efter din egen smag. Sæt det i en 180 grader varm ovn i 8-12 min. Hold øje med at det ikke koger ud, for så bliver det til kompot i stedet for. Der skal være bid i, men uden at være for sej. Vend det rundt midtvejs.

 

Stegt fjerkræ
Ingredienser
  • 2 stk. økologisk andebryst - eller brug det fjerkræ du foretrækker
  • 1-2 spsk. friske timianblade
  • 1 spsk. æbleeddike
  • Salt og peber - efter behov
Sådan gør du
  1. Rids andebrysterne. For at undgå de safter, så lad være med at rids hele vejen gennem skindet, ned til kødet.

  2. Steg brysterne på en varm pande indtil de er brunet på begge sider. Skindsiden skal være ned af. 

  3. Tag dem af varmen, og gnid dem ind i timian, eddike og salt og peber.  Varm ovnen op til 160 grader.

  4. 30 min før du skal spise, sætter du dem i den varme ovn i 12-15 min. alt efter hvor rosa du ønsker kødet. 

  5. Lad til sidst køde hvile 15 min. før du skærer det ud.

 

Krydderurtesalat og nye kartofler
Ingredienser
  • 1 gryde nye kartofler - med stilke af krydderurter, f.eks. dild, løvstikke, eller timian
  • 2-4 håndfulde krydderurter - f.eks. kørvel, dild, brøndkarse, purløg eller bredbladet persille
  • god, koldpresset rapsolie - tilsæt med rund hånd
Sådan gør du
  1. Læg kartoflerne i vand med salt og krydderurtestilke. Kog i 5 min. Tag dem af varmen, men lad dem "koge" videre under låg, indtil de er møre.

  2. Skyl kun krydderurterne, hvis de er beskidte. Pluk de forskellige krydderurter fra hinanden, og vend dem rundt til en salat. 

Tilmeld dig vores køkkenskriverier

Få lækre opskrifter og gode tips til køkkentjanserne i din indbakke.

Tak. Så er du næsten klar. Tjek din email og bekræft din tilmelding.