Bær er en superfood!

Det er tid til bær nu, og det bugner af bær både i haven og i butikkerne. Bær hører ind under både superfood, regnbuemad, anti-inflammatoriske (betændelsesdæmpende) og syre-base mad. Grunden til at bær er så sunde, at de kvalificerer til vi kalder dem en superfood, er at de er fyldt med fytokemikalier, vitaminer der virker som antioxidanter og gode fibre.

Bær påvirker blodsukkeret mindre end frugt, de har et lavere glykæmisk index, derfor er det et godt supplement eller erstatning for frugt.150 g. frugt om dagen vil give mange gode næringsstoffer der beskytter mod flere forskellige livsstilssygdomme.

 

Du kan øge optagelsen og omsætningen af de gavnlige næringsstoffer hvis du samtidig tilsætter gode umættede fedtsyrer som hørfrøolie, kæmpenatlysolie eller chiafrø, og dette vil også gøre at du stabilisere dit blodsukker, som både er vigtig hvis du vil holde vægten, men også undgå inflammation i kroppen. Inflammationen er en betændelsetilstand i kroppen uden at der er bakterier tilstede, den er er årsagen til mange livsstilssygdomme og overvægt.

De fleste af fytokemikalierne, der er i bær, er tilstede i skrællen og da skrællen i bær er procentvis meget større end f.eks. frugt vil du få mange af disse gavnlige stoffer.

Blåbær er blevet en populær spise netop på grund af de helbredende stoffer, men faktisk kan det danske bær – solbær følge med langt hen af vejen, på disse gavnlige stoffer. Solbær er nemme at dyrke i haven, de er billige når du selv dyrker dem og bare på én busk kan jeg plukke 6-8 kg bær hver år og komme i fryseren, så jeg har et forråd liggende til vinteren.

Selv på C-vitaminer ligger det danske solbær langt over fx blåbær. Solbær indeholder ca. 181 mg C-vitamin, mens blåbær ligger på 44 mg og appelsiner ligger på 63 mg. Et af de plantestoffer som solbær og blåbær også er rig på er anthocyaniner. Anthocyaniner er vigtige elementer i beskyttelsen mod visse former for kræft, hjerte-kar-sygdommer og aldersbetingende sygdomme. De er også anti-inflammatoriske og hjælper med at forebygge diabetes og overvægt

Anthocyaniner – og deres indvirkning på helbredet

Anthocyaniner er en stor gruppe farvestoffer, som tilhører gruppen af flavonoider. Farvestofferne optræder i mange rød-blå nuancer og findes vidt udbredt i planteriget som vandopløselige pigmenter. Det er f.eks. anthocyaniner, der giver blåbær, solbær, blå vindruer og rødkål deres karakteristiske smukke farve.

Anthocyaninerne er en del af gruppen af elementer i superfood, og anses for at virke som antioxidanter og bidrager til at forstærke virkningen af bl.a. C-vitaminer. Øget indtagelse af anthocyaniner kan bl.a. beskytte mod inflam­mation, og forebygge både diabetes og overvægt. Anthocyaniner er vigtige elementer i beskyttelsen mod visse former for kræft, hjerte-kar-sygdommer og aldersbetingende sygdomme.

Nogle af de sygdomme, som undersøgelser viser at, anthocyaniner kan beskytte mod er:

  • Alzheimers og Parkinsons, da det beskytter hjernens celler mod frie radikaler, samt fremmer dannelsen af nye hjerneceller
  • Hjerte- og kredsløbslidelser, da det beskytter mod inflammation i årerne, stabiliserer kolesterol, afhjælper forhøjet blodtryk og åreforkalkning
  • Kræft, da antioxidanter hjælper til med at beskytte cellens DNA mod skader og hjælper til med at genoprette opstået skader i celler og væv 
  • Tarmsygdomme, da bær er rige på plantestoffer og pektin, et naturligt geléstof, som på samme tid har en stoppende og afførende virkning på mave-tarmsystemet. Bær indeholder også et andet flavonoid, som hæmmer betændelser i mave-tarmkanalen.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1467022836802{margin-left: 30px !important;border-left-width: 1px !important;padding-right: 20px !important;padding-left: 10px !important;border-left-color: #e8e8e8 !important;border-left-style: groove !important;border-radius: 35px !important;}”][vc_custom_heading text=”Chia/Bær Parfait” font_container=”tag:h2|text_align:center” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1467017991082{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 10px !important;}”][vc_single_image image=”3577″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_circle”][vc_column_text css=”.vc_custom_1467021848660{padding-right: 10px !important;padding-left: 10px !important;}”]

Ingredienser:

  • 3 spsk chia frø
  • 1,5 dl kokos- eller mandelmælk
  • 1 tsk vanilje
  • 1,5 dl bær i stærke farver

Alt efter lyst kan du tilsætte:

  • 1 drys stødt kanel
  • 2 tsk honning

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Tilberedning”][vc_column_text]

  1. Hæld chiafrøene i en lille skål eller et glas,
  2. Tilsæt vanilje, kokos- eller mandelmælk og evt. kanel eller honning
  3. Lad det trække natten over i køleskabet
  4. Anret næste morgen med dine valgte bær, og nyd denne lækre, friske parfait som et frisk indskud til sommerens morgenmad eller brunch

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Brug bærrene i din kost!”][vc_column_text]

  • Bland bær i en skål med yoghurt naturel
  • Bland bær i smoothies, sammen med f.eks. ½ banan, yoghurt, hørfrø olie
  • Drys bær på havregrynene eller havregrøden
  • Blend bær til en cremet masse og server den til is
  • Spis bær og hytteost til din frokost eller til et lille mellemmåltid
  • Brug bær i desserter
  • Lav grød i vintermånederne
  • Vær opfindsom og brug bær i salat

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Tilmeld dig vores køkkenskriverier

Få lækre opskrifter og gode tips til køkkentjanserne i din indbakke.

Tak. Så er du næsten klar. Tjek din email og bekræft din tilmelding.